Ziet je kind wel scherp?

 

Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed in de verte te kunnen zien, is fors gestegen. Dat komt doordat ze te veel binnen zitten, voor de computer, televisie, telefoon en tablet.

Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC in RTL Nieuws. De wetenschappers baseren zich op onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar. Daaruit blijkt dat kinderen van zes jaar die meer dan twee uur per dag besteden aan lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn.Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijziende kinderen zo’n 45 minuten per dag voor een scherm zitten. Kinderen zonder oogklachten deden dat aanzienlijk minder: 33 minuten. De kinderen die een bril nodig hadden speelden ook minder buiten dan hun niet-bijziende leeftijdsgenoten: 18 minuten tegenover een uur en 58 minuten.

Te weinig buiten
Volgens onderzoeker Roelof Polling van Erasmus MC is de levensstijl van de kinderen de boosdoener. ,,Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’.” En dat is slecht voor de ogen. Het advies is om kinderen niet langer dan 30 minuten achtereen op een tablet te laten spelen. Ook zouden ze op minstens 30 centimeter van het apparaat moeten zitten.

,,Ogen stellen zich scherp op een punt, je ziet dan ook de wazige randen eromheen. Na een halfuur verandert dat. Dan gaat je oog ook proberen scherp te stellen op die wazige randen. Het effect is dat je juist minder goed gaat scherpstellen en waziger gaat zien”, aldus Polling. Snel ingrijpen is gewenst. Zijn ogen eenmaal slecht, dan is de kans groot om op latere leeftijd slechtziend te worden.

Als je twijfels hebt over het gezichtsvermogen van je kind, kom dan vrijblijvend even langs voor een professionele gratis oogmeting!

 

 

 

 

 

32tablet kids